De 10 Haargeboden
Dacht je echt dat je klaar was met je haar na een wasbeurtje?
Think again. Echt gezond haar vraagt íets meer aandacht.Haar is dood vanaf het punt dat het uit je hoofd komt, dus heeft het wel zin om er in te investeren?
Jazeker, net zoals het zin heeft om je schoenen te poetsen en een houten tafel te onderhouden, heeft het zin om je haar te verzorgen met de juiste producten.?
Bovendien zal het je niet zijn ontgaan dat het de laatste jaren – door kleuren of gewoon door de jaren zelf – wat extra aandacht nodig heeft als je niet met een brosse bos door het leven wilt.Dit zijn de 10 haargeboden van Marcel van den Berg kappers, lees ze eens door en doe er je voordeel mee.
1. Kies de juiste shampoo
1. Kies de juiste shampoo
Gek genoeg wassen veel mensen met de verkeerde shampoo. Ze nemen voor het gemak een shampoo tegen vet haar, of denken dat het wel droog zal zijn. Het beste shampoo advies krijg je van de kapper. Dat betekent niet dat je daar ook automatisch een shampoo moet kopen.
Ben je een etikettenlezer?
Een paar voorbeelden van wat je zoal tegen kunt komen:
Amino acids
Vochtverzorgers die vocht in je haar brengen.
Groenethee-extract
Wordt gebruikt als anti-oxidant die de haarfolikel beschermt.
Polymeren
Zorgen voor flexibilteit en maken het haar handelbaar. In water oplosbare siliconen leggen een filmpje om de haarschacht, waardoor je haar extra glans krijgt.
Vitamine E
Is een beschermende antit-oxidant die je haar beschermt tegen milieuvervuiling, rook, chloor en uv-licht.
2. Weet wat je haartype is
2. Weet wat je haartype is
Inmiddels zou je moeten weten wat voor type haar je hebt en hoe je het moet verzorgen. Net als je huid, zijn haartypes en -texturen op te delen in categorieën.
Normaal haar
Is niet droog en niet vet. Het glanst van nature.
Gecombineerd haar
Wordt een uur of zes na het wassen alweer een beetje vet bij de aanzet, maar de rest van het haar blijft ‘droog’ aanvoelen. Dat snel vet worden bij de wortel kan ook komen door te royaal gebruik van conditioner.
Vet haar
Al vrij snel na het wassen is je haar over de gehele lengte al weer vettig dof. Als je met je vingertoppen over je hoofdhuid gaat en daarna je vingers tegen elkaar wrijft met een vettig gevoel, weet je zeker dat je een vette hoofdhuid hebt, met overactieve talgkliertjes.
Droog haar
Ziet er levensloos en glansloos uit, is pluizig en voelt aan als stro. Je hoofdhuid is waarschijnlijk ook droog.
3. Weet wat je haartextuur is
3. Weet wat je haartextuur is
Inmiddels zou je moeten weten wat voor type haar je hebt en hoe je het moet verzorgen.
Net als je huid, zijn haartypes en -texturen op te delen in categorieën.
Krullend haar
Is vaak droog en broos. Ga voor leave-in conditioners, haarserums en verzorgende spray’s (Z.One curl passion).
Afrohaar
Black hair is vaak droog, fijn en pluizig. Verzorg het met vochtverzorgende producten (Mediceuticals) en masseer de hoofdhuid vaak, zodat de talgkliertjes genoeg talg aanmaken, het natuurlijk vetlaagje.
Steil haar
Als steil haar goed verzorgd wordt en de haarschacht mooi gesloten is kan het prachtig glanzen. Let op gespleten punten (daar Z.One een speciaal product voor).
Stug haar Ziet er na het wassen broos uit en voelt hard aan. Gebruik altijd een conditioner en met regelmaat een haarmasker (b.v. van Medicueuticals). Grijs haar is altijd wat stugger (ook daar heeft Mediceuticals een speciale lijn voor).
Stug haar
Ziet er na een wasbeurt alweer snel levenloos uit. Te veel conditioner maakt het zwaar, dus gebruik alleen vanaf het oor en met mate. Gebruik volumeproducten (Z.One).
Gekleurd haar
Wat er ook beweerd wordt, de haarstructuur verandert door een chemische kleurbehandeling en heeft extra verzorging nodig, bijvoorbeeld met speciale producten voor gekleurd haar (Z.One).
4. Geloof geen wasfabeltjes
4. Geloof geen wasfabeltjes
De meeste mensen wassen hun haar drie keer per week, maar iedere dag wassen kan ook heus ongestraft, als je maar een mild product gebruikt.
Twee keer wassen in één sessie is onzin, omdat de shampoos van nu zo zijn samengesteld dat ze je haar in een handomdraai schoon hebben.
Aleen als je heel veel stylingproducten gebruikt hebt, kun je twee keer shampoo gebruiken.
Schrob je haar niet, daar breekt het van. Het is bovendien niet nodig, want in shampoo zitten stoffen die vuil en andere zaken snel oplossen.
Wees net zo voorzichtig met je haar als met je nieuwe truitje, dan komt het allemaal beslist goed.
5. Bestudeer die roos
5. Bestudeer die roos
Als je witte schilfertjes verliest, bestudeer er dan een eentje nader. Dit is geen vies praatje, want het kan belangrijk zijn.
Een klein poederachtig vlokje is vaak het gevolg van stress, teveel alcohol of vermoeidheid.
Een groter, transparant, vochtig vlokje is een geval van roos, veroorzaakt door de schimmel m. globosa, die zich voedt met talg. Er zijn speciale shampoos (Nioxin) die én de schimmel aanpakken én jouw haar ondersteunen.
Niks om je voor te schamen overigens hoor, roos. Elk mens heeft het, in meer of mindere mate.
6. Eet je haar gezond
6. Eet je haar gezond
Eet veel (blad)groenten: die hebben een hoog ijzergehalte en dat bevordert de groei en gezondheid van je haar.
Eet veel wortelen, want daar zit bèta-caroteen, een anti-oxidant die in je lichaam wordt omgezet in vitamine A, en dat is weer goed voor je haarfolikel.
Een vitamine-B-complex is ook goed voor je haar. En zorg dat je genoeg omega-3 binnenkrijgt, want deze vetten zijn goed voor jou en je haar.
7. Koop een goede borstel
7. Koop een goede borstel
Een goede borstel is het halve werk. Koop een platte brede paddle brush (Denman heeft een hele fijne) als je lang steil haar hebt.
Een ronde borstel met weinig haartjes is bedoeld om volume te maken, een ronde borstel met haartjes dicht op elkaar is handig als hulpje bij het föhnen.
Vergeet niet je borstel om de paar weken schoon te maken in een lauw sopje met shampoo. Daarna goed laten drogen.
8. Geloof geen borstelfabeltjes
8. Geloof geen borstelfabeltjes
Het is een fabel dat 100 keer borstelen per dag goed is voor je haar. Integendeel. Je overstimuleert de talgklieren, waardoor je haar snel vet wordt. Bovendien bevorder je zo gespleten punten en gebroken haar.
Dit fabeltje komt uit de tijd dat de meeste vrouwen lang haar hadden en er – overigens net als nu, ai – vaak luizenplagen waren.
Borstel je haar wél altijd voordat je het wast.
Zo verdeel je het haarvet, masseer je je hoofdhuid en neem je al doende dode huidcellen mee.
9. Doe aan haarstyling
9. Doe aan haarstyling
Echt, een beetje haarstyling helpt om het er goed uit te laten zien. En nee, dat hoeft s’morgens niet lang te duren. Een mousse na het wassen geeft je haar volume en stevigheid. Er zijn ook lotions die voor meer body zorgen.
Krullen kun je temmen met een balm, en om te zorgen dat je haar niet na de eerste de beste regenbui in een ongewenste krul schiet, kun je het licht sprayen. Een crème kan je haar textuur geven, liquid shine zorgt voor glans zonder dat het vet wordt.
En als je haar vet is maar je hebt geen tijd om het te wassen, biedt een refreshing spray uitkomst. L’Oréal heeft al deze producten.
10. Wees niet zo zuinig
10. Wees niet zo zuinig
Toe, bezuinig op alles maar niet op je haar. Laat het kleuren bij de kapper als je zelf niet zo handig bent. Hou die grijze uitgroei in de gaten. Ga liever een keer te veel dan te weinig naar de kapper.
Zorg dat het glanst door af en toe een glansspoeling te nemen bij die kapper en ga om de vier weken voor een knipbeurt in plaats van de zuinige zes.
Vooral in Nederland, waar weer, wind en regen je haar toch al zo rommelig maken, zouden we graag vrouwen met fraai haar zien.
Ga naar een kapper die zijn vak verstaat en die de mode volgt. En ga in je mooiste kleren en perfect opgemaakt. Dan kun je gerust een uurtje naar jezelf kijken in de spiegel. Alle grote haarmerken hebben een ‘eliteclub’ met kappers die hun sporen verdiend hebben. Betaal liever iets meer om door die echt goede kapper zelf geknipt te worden.
Je bevindt je nu op de site van zo’n kapper, dus maak direct een afspraak….